Campen:
Mycket bra boende hos Vidar på Sjybrygga ( http://www.sjybrygga.no/ ), Vidar har bra koll på var/hur man ska fiska vid olika väder/vind/ström/tidvattenförhållanden, med facit i hand skulle vi frågat mer och oftare...
Vidar tar upp till 15 personer (kanske fler ?), bra sovrum med våningsängar, bra kök, bra dusch/toaletter. Det finns ett bra rensrum och ett rejät frysrum samt ett torkrum för blöta flytoveraller.
Flytbryggorna var nybyggda och alla båtar låg vid Y-bomm, det finns färskvatten att spola båtar/utrustning.
Vidar har egen bensinpump och tar samma pris som på tappen.
En stor fördel är att Vidar tar betalkort så alla betalade sin del i boende/båthyra/bensin direkt på campen.
Båterna:
Vi fiskade fyra man i en Rocad 606, det var Blommis, Ingemar, Kurt och Rioponken, i en Buster Magnum fiskade Mikael, Tommy och Patrik.
Vidar hade köpt in campbåtarna allt eftersom behovet ökade så båtmodell och elektronik varierade en del mellan hans fem båtar. Vidar håller på att förhandla med båthandlare om nya båtar och ny elektronik.
Vi kommer med stor säkerhet återkomma till Vidars camp, 2012 års resa är redan bokad på Havöysund men det kommer fler tillfällen...
Vi hade inte bra väder på vår resa men det går i princip alltid att fiska runt Vaeröy iallafall om du vill fiska helleflundra eller spätta.
Torskfisket:
Bedrev vi främst runt skallarna NV och SV om Vaeröy. Det är mycket växtlighet på dessa skallar så man sätter en del jigg tyvärr. I vår båt hade vi inte tur med storleken men Tincabåten drog fina torskar på 17-19kg. Det bedrivs även en del torskfiske runt Moskenstraumen men vi hann aldrig dit.
Sejfisket:
Det var inte nån storsej runt Vaeröy när vi var där, vi fångade endast 2 exemplar över tio kilo - mkt trevliga fighter...
Rödspättafisket:
Det finns en mycket trevlig bukt på Vaeröys sydsida där man kan fiska rödspätta, det finns även gott om piggvar enl Vidar men vi han inte pröva piggvarfisket..
Tincabåten (=Patrik) hade fint rödspättafiske på nordflaket med fisk över två kilo och en tappad bumling över tre kilo (=Tommy) !!
Hälleflundrafisket:
Det finns hälleflundra runt hela Vaeröy - Kurt hade på ett riktigt stort as vid en av skallarna (toppskallen) när vi fiskade torsk men tyvärr gick linan av...
Vi lade en hel del tid på riktat hälleflundrafiske på nordflaket som ligger NO om Vaeröy, vi fick en del småfiskar under måttet (80cm) som returnerades, Ingemar drog en på 10,5kg och Rioponken drog en fin på 150cm 41,34kg.
Det fina med nordflaket är att det alltid (?) går att fiska där oavsett hur mycket det blåser, låter konstigt men även om vinden ligger på så blir det inga kraftiga vågor...
Det tråkiga med riktat hälleflundrafiske på grunt vatten är att det i princip inte händer någonting ("plötsligt hände ingenting") mellan nappen. Det finns ju i princip ingen torsk/sej inne på grundområdena.
Rioponkens hälleflundra på 150cm:
Dagens första drift på nordflaket vi låg på ca 11m djup, jag hade i princip bara vevat upp jiggen ett par gånger när det "skrapade i" ung som vid ett bottennapp, efter en snabb titt på ekolodet kontra tekotarullens räkneverk förstod jag att det inte var botten (tur man var lite bakfull och inte gjorde motryck direkt...)
Vevade 2-3 vevtag till. pausade och kände återigen ett "skrap" varpå det började tynga i spöt...
Blommis hade mellan mina "skrap" även han en känning - kanske var det samma fiska - kanske var det en till...
Jag följde med med spöt innan jag klämde till med ett par rejäla mothugg och firren drog ner till botten.
Då vi befann oss på relativt grunt vatten så tog fighten inte speciellt lång tid (uppskattat - vem fan tänker på att kika på klockan..), fisken var iallafall väldigt stark och explosiv så Greysspöt på 48lb hade go spöböj :)
Efter en stunds bökande upp och ner så var iallafall hälleflundran uppe vid båten och vi hade den nästa i båten när huggkroken släppte (fiskkroppen sprack..) och den drog ner till botten igen...
Nästa gång kveiten var upp vid båten användes två huggkrokar och då fisk vi in den i båten, efter en handduk över ögonen och en rejäl omgång med MK´n så lämnade kveiten jordelivet.
Det var först när jag senare på dagen skulle hålla upp firren för tincabåten som jag på allvar förstod att det var nytt PB :)
Övrigt fiske:
Det var knökat med makrill i vattnen runt Vaeröy vilket enligt Vidar är ovanligt - hur detta påverkade fisket har vi ingen aning om...
Tincabåten häcklade makrill och hade alltid gott om ang i båten men vi bestämde oss att vi inte åker 150 mil för att fiska makrill. Vidar hade ju frusen sill i frysrummet och makrillfjäll fastnar ju överallt...
Jiggar:
Vi fiskede främst med SG Cutbait Herring i den stora storleken, bäst färger var Real Herring UV och Tequila Sunrise.
Vidar föredrog själv Stormjiggar i största storleken.
Vaeröy:
Trevlig ö med tre fiskecamper, förutom sjybrygga finns Wildwater och Vaeröy brygga - vi kikade på de andra camperna men fann att Vidars sjybrygga var den man kommer åka till nästa gång Vaeröy skall besökas.
Det finns två matbutiker inom gångavstånd som tar svenska betalkort
Utsikten från Vaeröys högsta berg är otrolig - värt ett besök.
Man tar sig till Vaeröy via helikopter eller färja - vi valde färja så vi hade med bilen ända fram till campen.
Bilresan:
Förjälva jobbigt om man åker i baksätet på en pickup.
Det är iallafall betydligt bättre att åka 150 mil utan båt på släp.
Färjeturen hem är tråkig, på vägen till Vaeröy var man förväntansfull och kunde vila efter 150 mil i bil, att börja hemresan med 6 timmar på färja var förjävla tråkigt...
Slutkläm:
"Vi hade iallafall EN bra drift..." (Rioponken efter 150cm hälleflundra)